Multifocale of bifocale lenzen

Multifocale en bifocale contactlenzen

Kleine lettertjes lezen (in de krant of op je telefoon) wordt zo rond je veertigste levensjaar wat moeilijker. Dat geldt óók voor brildragers en lenzendragers. Merkt ú dat uw ogen aan het einde van de dag erg vermoeid zijn? Of heeft u het gevoel dat uw ogen zich constant moeten aanpassen als u aan het lezen bent of als u achter de computer zit? Dan komt dat in de meeste gevallen doordat uw ogen zich meer en meer moeten inspannen om langdurig scherp te zien op korte afstand. Niet prettig, maar gelukkig is dit probleem prima te verhelpen met vormvaste multifocale lenzen.

Wat doen multifocale lenzen?

Met multifocale lenzen kun je zowel veraf als dichtbij goed zien. Het schakelen tussen veraf en dichtbij gaat moeiteloos. En dat scheelt veel inspanning tijdens computerwerkzaamheden en lezen. Multifocale lenzen zijn dus eigenlijk bifocale lenzen zonder het nadeel van het onscherpe ‘tussendeel’.

Wat doen bifocale lenzen?

Met bifocale lenzen kun je zowel in de verte als dichtbij scherp zien. Kleine notitie: bij bifocale lenzen is het lastig om het gebied tussen de 35 en 110 centimeter helemaal scherp te zien. Je kunt dan een prijskaartje in de etalage of de kilometerteller in de auto niet helemaal scherp zien.

Torische lenzen

Normaal gesproken heeft de voorzijde van een oog een mooie ronde bolling, vergelijkbaar met een deel van een voetbal. Die kromming zorgt ervoor dat beelden scherp op het netvlies komen, doordat het licht dat in de ogen valt in alle richtingen gelijk is. Maar niet alle ogen zijn evenredig rond gevormd: soms lijkt hun vorm meer op een deel van een rugbybal. Dat zorgt ervoor dat de beelden die binnenkomen niet precies op het netvlies worden afgebeeld. Dit verschijnsel, astigmatisme, is met cilindrische lenzen (ook wel torische lenzen genoemd) uitstekend te verhelpen. Er zijn verschillende merken met vormvaste torische lenzen in het assortiment. Ook wanneer u een combinatie van een sferische (plus of min) en een cilindrische sterkte nodig hebt, zijn vormvaste lenzen een uitkomst.

Zowel vormvaste lenzen als zachte lenzen op maat

Uiteraard worden harde lenzen op maat gemaakt. Multifocale vormvaste lenzen dus ook. Maar maatwerk is ook bij zachte lenzen mogelijk. Dat is handig als u bijvoorbeeld zowel en torische als multifocale correctie nodig hebt. Of is uw sterkte of pasvorm niet verkrijgbaar als disposable-lens? Ook dan maken wij uw zachte lenzen op maat. De meeste maatwerklenzen gaan drie of zes maanden mee. Op maat gemaakte zachte lenzen bieden dankzij hun materiaal en ultieme pasvorm optimaal comfort.

Meer weten over bifocale en multifocale lenzen?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie. Een afspraak maken of langskomen in de winkel kan natuurlijk ook. De koffie staat klaar!